Om kaffe

Kaffets historia

Det finns många versioner om hur kaffet upptäcktes. En handlar om en fåraherde i Etiopien på 900-talet som upptäckte att hans får blev väldigt energiska och uppspelta efter att de hade ätit de röda kaffebären. Han prövade själv att äta bären och blev själv energisk och uppspelt.

Enligt historien gav Fåraherden de röda bären till en munk i ett närliggande kloster som slängde bären i elden. När bären låg i elden rostades bönorna och en ljuvlig doft spred sig i rummet. Fler munkar samlades och de tog dem rostade bönorna och malde dem och sedan blandade med hett vatten. På så sätt bryggdes den första kaffekoppen.

Denna historia är mest en historia, kaffet omskrevs inte förrän på 1600-talet. Men mycket talar för att det är just Etiopien som kaffet ursprungligen kommer ifrån.

Specialkaffe

Vi på Smögens Kafferosteri köper endast in specialkaffe. Det är kort och gott en benämning på kaffe som håller högre kvalité än vanligt kaffe. Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden där de endast de bästa bönorna väljs ut. Kaffet bedöms på en skala från 0-100 där kaffe som får över 80 poäng klassas som specialkaffe. Knappt 8 procent av allt(!) kaffe som produceras i världen får över 80 poäng. Det är med andra ord endast de bästa kaffet som rostas hos oss.

Förutom att kaffet smakar godare gör specialkaffe skillnad genom att bönderna får bättre betalt för sitt kaffe och kan leva på sitt jordbruk.

 

www.bastsauna.com